Sähköasentajasta älykkäiden lastinkäsittely-ratkaisujen tekijäksi

Veli-Matti Malo
Konetekniikan teekkari ja sähköasentaja
Cargotec MacGregor

Ammatillinen tutkinto on myös hyvä pohja yliopisto-opinnoille. Veli-Matti opiskeli ensin sähköasentajaksi, innostui jatkamaan ja nyt koneteekkarina hän MacGrgorilla Designer Trainee ja suunnittelee älykkäitä ratkaisuja laivojen lastinkäsittelyyn.

Yläasteella sujui matematiikka, fysiikka, kemia ja käsillä tekeminen

Kavereiden kanssa ammattiopistoon opiskelemaan sähköasentajaksi

Valmistuminen ja töihin sähköasentajaksi

Jatko-opinnot kiinnostavat, mitä konetekniikan opinnot edellyttää?

Vuodeksi iltalukioon ja haku yliopistoon ja AMKiin

Oulun yliopistoon opiskelemaan konetekniikkaa, pääaine koneensuunnittelu ja sivuaine teollinen mekaniikka

Kesätöihin Cargotecin MacGregorille

Työ Design Traineena jatkuu opintojen ohella, valmistuminen DI:ksi häämöttää

Veli-Matti on MacGregorilla Cargo handling -yksikössä Design Trainee ja tekee töitä pääsuunnittelijoiden kanssa. Tiimi tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja laivojen materiaalien kuljetustarpeisiin. MacGregorin älykkäät ratkaisut mahdollistavat laivoille turvallisen kulun maailman merillä suurten materiaalimäärien kuljettamiseen. Näin voidaan vähentää kustannuksia ja pienentää hiilidioksidipäästöjä. “Ratkaisuihimme tulee koko ajan lisää älyä, se auttaa laivojen henkilöstöä lastien käsittelyssä!”

Veli-Matti mallintaa 3D- ja 2D-kuvia ja tekee muutospäivityksiä pääsuunnittelijoille. “Innostaahan se, kun osaamiseeni luotetaan ja saan enemmän vastuuta. Kun uusi projekti käynnistyy, saan piirrettäväksi tietyn kokonaisuuden aikatauluineen – pääsen osaksi suunnittelua!”

Suunnittelijan työ edellyttää luovuutta ja hahmotuskykyä, sosiaalisia taitoja ja kieliä tarvitaan päivittäin ulkomaalaisten kollegoiden ja asiakkaisen kanssa. “Matematiikka, fysiikka ja kemia ovat läsnä päivittäin rakenteiden ja materiaalien suunnittelussa sekä paino- ja lujuuslaskelmia tehdessä. Sinnikkyyttäkin tarvitaan, aikataulut ovat tiukkoja ja suunnittelutyötä on yleensä paljon.”

Veli-Matin työ näkyy piirustuksissa ja malleissa sekä onnistuneissa toimituksissa. Ja lopulta valmiina tuotteena laivassa maailman merillä.”

Cargotec

Cargotec on lastin- ja kuormankäsittelyalan ratkaisujen toimittaja, tavoitteemme on olla älykkään lastinkäsittelyn markkinajohtaja. Cargotecin liiketoiminta-alueet Kalmar, Hiab ja MacGregor tarjoavat asiakkaille tuotteet ja huoltopalvelut, jotka takaavat jatkuvan, luotettavan ja vastuullisen toiminnan. We shape the cargo handling industry: smarter cargo flow for a better everyday.