Neutraali sointi ja kestäväkehitys, kaiutinsuunnittelun periaatteet

Jaakko Nisula
Konetekniikan DI
Genelec

Kaiuttimien suunnittelu ja rakentaminen harrastuksena ja konetekniikan opinnot - hyvä perusta Genelecin kaiuttimien mekaniikkasuunnittelijalle. "Kiinnostava tapa yhdistää opinnot ja harrastus!"

Matematiikka sujuu lukiossa, akustiikkaa vai konetekniikkaa opiskelemaan - kaiuttimien suunnittelu ja rakentaminen harrastuksena

Oulun yliopistoon opiskelemaan konetekniikkaa, pääaineeksi koneensuunnittelu ja sivuaine tuotantotekniikka

Kesätöissä tekemässä tiestömittauksia ja teollisuusyritysten kunnossapidossa

Valmistuminen konetekniikan DI:ksi

Töihin Genelecille mekaniikkasuunnitteluun

Nyt mekaniikkasuunnittelutiimin vetäjä

Genelecin tiukka sitoutuminen tieteellisiin suunnitteluperiaatteisiin tutkimus- ja kehitystyössä ja yhteistyöstä musiikin ammattilaisten kanssa saatu tietotaito hyödynnetään sekä ammattilaisten että kotikäyttäjien kaiuttimissa. Jaakko on mekaniikkasuunnittelutiimissä Genelecin tuotekehityksessä. Suunnittelijana hän on mukana tuotekehitysprojekteissa ja erilaisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa. Tiiminvetäjän vastuut ja tuotannon tukeen liittyvät työt ovat myös osa hänen työpäiviänsä.

Tiimi tekee tiivistä yhteistyötä akustiikan, elektroniikan ja softan tiimien kanssa. “Rajanveto akustiikan ja mekaniikan välillä on häilyvä!” Audio ja kaiuttimet ovat jo pitkään olleet Jaakolle harrastus, josta nyt on tullut työ. “Pääsen yhdistämään konetekniikan opintoni ja harrastukseni tosi kiinnostavalla tavalla!”

Ympäristövastuu tulee esille kaikessa Genelecin toiminnassa. Tuotannon, käyttöönoton ja kierrätyksen suunnittelu on toteutettu niin, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän sähköä, ja hyödyntävät kestävän kehityksen menetelmiä. Mekaniikkasuunnittelussa määritellään komponenttien materiaalit ja valmistustavat, valinnoilla on iso merkitys tuotteiden ympäristöjalanjälkeen. Kehitysprojektit tehdään yhteistyössä tuotannon, oston ja toimittajien kanssa.

Genelec

Lähes neljäkymmentä vuotta Genelec on asettanut laatustandardit musiikkistudioille ja radio- ja TV-yhtiöille ympäri maailman. Genelec on kansainvälisesti johtavassa asemassa tällä erikoistuneella sektorilla. Genelecin tuotesuunnitteluperiaatteet pohjautuvat kestävään kehitykseen ja ympäristöarvoihin. Teollinen muotoilu on Genelecille väline kaiuttimien akustisen suorituskyvyn parantamiseen. On kyse sitten musiikista, elokuvista tai mistä tahansa laadukkaasta audiosta, monet suosikkiäänitteet on tuotettu Genelecin aktiivikaiuttimilla, laadulla johon ammattilaiset luottavat. Kokemus ja tietotaito hyödynnetään myös kotikäyttöön suunnatuissa malleissa, jotka ovat samaa tinkimätöntä laatua.