Romuteräksestä tuotteita tulevaisuuden tarpeisiin – vähemmän energiaa ja materiaalia

Johanna Haapasalmi
Materiaalitekniikan diblomi-insinööri
Ovako

Teräs on yksi maailman tärkeimmistä materiaaleista lukuisissa erilaisissa käyttökohteissa. Ovakolla terästuotteita valmistetaan kierrätysromusta. Johanna on mukana kehittämässä teräksen tuotantoa energiaa ja materiaalia säästäen.

Koulussa kaikki aineet kiinnostavia, paitsi urheilu

Lukiossa pitkä matikka, jotta mahdollisimman paljon opiskeluvaihtoehtoja

Kemia ja fysiikka mielenkiintoista - materiaalitekniikan opiskelu kiinnostaa

Aalto-yliopistoon opiskelemaan materiaalitekniikan koulutusohjelmaan

Ovakolle kesätöihin terästehtaan tuotantoon - metallit ja teräksen valmistus kiinnostavaa

Opintojen pääaineeksi materiaalien prosessointi ja sivuaineeksi soveltava materiaalitiede

Kesätyöt Ovakolla jatkuvat tuotannossa ja kehitysorganisaatioissa, diplomityö tuotekehitykseen

Ovakon tuotekehitykseen metallurgiksi ja eteneminen tekniseen asiakaspalveluun tuotepäälliköksi

Teräs on yksi maailman tärkeimmistä materiaaleista lukemattomissa erilaisissa käyttökohteissa. Ovako on Pohjoismaiden suurin kierrätysromun raaka-ainekäyttäjä. Johanna on Ovakolla Imatran terästehtaalla Teknisen asiakaspalvelun tuotepäällikkönä. Monipuolisista asiakaspalvelutehtävistään hän saa paljon tietoa, jota voi hyödyntää tuotekehitysprojekteissa, joissa mukanaolo on yksi hänen tehtävistään. Johannan työn jälki näkyy asiakastyytyväisyydessä ja tuotteiden sujuvassa valmistuksessa.

Ovako kehittää teknologisesti korkeatasoisia teräslaatuja ajoneuvoja, koneita ja laitteita valmistaville yrityksille. Tavoitteena on parantaa asiakkaiden lopputuotteiden ominaisuuksia, esimerkiksi lujuutta, kevyttä ja käyttöikää. Energiaa ja materiaaleja saadaan säästettyä myös tuotantoa kehittämällä ja tehostamalla. “Tuotteiden ja tuotannon kehittämisessä turvallisuus, vastuullisuus ja ympäristövaikutusten hallinta on priorisoitu korkealle!”

Koulussa LUMA-aineet olivat mielenkiintoisia, mutta eivät Johannan lempiaineita. “Lukioon mennessäni tiesin, että pitkä matikka kannattaa valita, jos haluan varmistaa erilaisia vaihtoehtoja tuleville opinnoilleni! Kannatti – materiaalitekniikkaa en olisi päässyt opiskelemaan ilman LUMA-osaamista.”

Ovako

Ovako on johtava eurooppalainen koneenrakennusteräksen valmistaja, tuotantomme pääraaka-aine on kierrätysteräs. Kehitämme teknisesti korkeatasoisia teräsratkaisuja yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Teräksemme avulla asiakkaidemme lopputuotteet ovat kestävämpiä ja niiden käyttöikä on pidempi – se merkitsee järkevämpiä, vähemmän energiaa kuluttavia ja ympäristöystävällisempiä tuotteita. Ovako on edustettuna yli 30 maassa, henkilöstön määrä noin 3000.