Automaatiolla älyä lastinkäsittelyyn, turvallisuutta käyttäjille

Elisa Kari
Automaatiotekniikan diplomi-insinööri ja insinööri AMK
Cargotec Kalmar

Retrofittaamalla satamanostureista, konttikuljettimista ja terminaalitraktoreista älykkäitä, turvallisia ja tehokkaita. Product Engineer Elisa Kari lisää automaation avulla toiminnallisuuksia Kalmarin tuotteisiin.

Lukiossa kaikki kiinnostaa; insinööri, opettaja, tradenomi, suuhygienisti...

Kaksi välivuotta, ammatinvalintapsykologin testit: tekniset alat sopii

Haku yliopistoon, englantilaista filologiaa ja ammattikorkeaan sähkötekniikkaa opiskelemaan

TAMK Sähkötekniikka, ja heti selvisi: automaatiotekniikka, mun juttu!

Maisterivaiheen opinnot ja teekkarielämä alkaa kiinnostaa

Valmistuminen TAMKista ja TTY:lle opiskelemaan automaatiotekniikan DI:ksi

Kesätöihin Cargotec Kalmarille, työ jatkui osa-aikaisena opintojen ohella

Diplomityö Kalmarille, valmistuminen DI:ksi ja työ jatkuu Product Engineerinä

Koulutus

Automaatiotekniikan DI Tampereen teknillinen yliopisto, Factory automation and industrial informatics ja Sähkötekniikan insinööri Tampereen ammattikorkeakoulu, Automaatiotekniikka

Cargotec-konserniin kuuluva Kalmar valmistaa satamiin ja satamaterminaaleihin älykkäitä ratkaisuja, joilla tehostetaan turvallista lastinkäsittelyä, kuormien nostoja ja kuljetuksia. Satamanostureiden, konttikuljettimien ja terminaalitraktorien lisäksi Kalmar valmistaa automaatio- ja ohjelmistoratkaisuja ja palveluja. “Joka neljäs kontti maailmassa liikkuu Kalmarin valmistamalla ratkaisulla!”

Elisa on Product Engineer tiimissä, joka kehittää retrofit-ratkaisuja, toimintoja ja komponentteja jo olemassa olevien koneiden ja laitteiden toiminnallisuuksien parantamiseen. “Automaation avulla muutamme esimerkiksi nostureista etäohjattavia. Operaattorin ei enää tarvitse kiivetä korkealle nosturiin ohjaaman, vaan hän tekee saman työn turvallisesti maan päällä toimistossa. Automatisoinnilla myös nostureiden toiminta yhtenäistetään ja käyttöä voidaan optimoida kustannustehokkaasti.”

Retrofit-ratkaisuja kehittävä tiimi on uusi. “Kansainvälinen työskentely on arkipäivää tiimissä. Asiakkaat ja kollegat ovat eri puolilla maailmaa, esimies ja kaksi tiimikaveria ovat Tampereella.

Elisalla on vielä uuden työn koulutusvaihe menossa, mutta jo nyt hän vastaa tuotekehitysprojektista, jossa kehitetään korvaavaa komponenttia vanhan komponentin tilalle, jonka valmistus on loppunut. Tämä edellyttää muutoksia muun muassa olemassa olevan laitteiston ohjelmistoon. “Pidän langat käsissä, valvon koodareita heidän muokatessa ohjelmistoja sekä koordinoin muita sidosryhmiä. Osallistun myös laitteiston testaukseen ja kokoonpanoon testilabrassamme. Jatkossa saan lisää projekteja johdettavaksi!” Tuotteistaminen on osa Elisan työtä. Hän tutkii mitkä komponentit jo olemassa olevissa tuotteissa voidaan vakioida asiakkaasta tai käyttökohteesta riippumatta ja mitkä komponentit valitaan aina erikseen vaihtoehtolistalta. “Tuotteistus helpottaa myyntityötä ja selkeyttää asennuksia sekä alentaa kustannuksia.”

Cargotec

Cargotec on lastin- ja kuormankäsittelyalan ratkaisujen toimittaja, tavoitteemme on olla älykkään lastinkäsittelyn markkinajohtaja. Cargotecin liiketoiminta-alueet Kalmar, Hiab ja MacGregor tarjoavat asiakkaille tuotteet ja huoltopalvelut, jotka takaavat jatkuvan, luotettavan ja vastuullisen toiminnan. We shape the cargo handling industry: smarter cargo flow for a better everyday.