Uusi tutkinto, uusi ammatti – kannatti

Mirka Kulmala,
koneenasentaja
Luvata

Mirka lähti rohkeasti opiskelemaan teollisuuden töihin valmistavaa tutkintoa. Luvatalla hän on juuri vaihtanut laboratorioon opettelemaan taas uusia tehtäviä. Kone- ja tuotantotekniikan työssäoppimisjaksolla hän pääsi jo tutustumaan näihinkin tehtäviin.

Yläasteelta opiskelemaan ravintolakokiksi, vaikka teollisuuden työt kiinnostivat – koska naiset opiskelevat "naisten juttuja"

Töitä kokkina, mutta vaikka kotitaloustunnit olivat olleet kivoja niin...

Opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa ammattioppilaitokseen

Työssäoppimassa ja kesätöissä harjoittelemassa koneenasentajan töitä

Työssäoppimisjaksolle Luvata Porin laboratorioon

Valmistuminen koneenasentajaksi

Luvatalle tuotantotyöntekijäksi valmistamaan suprajohtimia

Vaihto Luvatalla laboratorioon

Vaikka teollisuuden työt kiinnostivat Mirkaa, päätti hän silti opiskella kokiksi, koska “naiset nyt yleensä opiskelevat naisten juttuja”. Parin työvuoden jälkeen Mirkalla riitti rohkeutta lähteä opiskelemaan koneenasentajaksi. Luvata Poriin hän tuli opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun. Nyt Mirka on juuri vaihtanut Luvatalla laboratorioon ja opettelee uusia laborantin tehtäviä.

Kymmenen laborantin tiimissä on sekä naisia että miehiä. Heidän tehtävänään on analysoida tuotteiden laatu erilaisilla testeillä ja mittauksilla, esimerkiksi kuparin koostumus, kovuus ja sähkönjohtavuus. Laboratoriossa tehdään analyysejä sekä itsenäisesti että ryhminä. Laborantit vastaavat myös mittaus- ja testilaitteiden huolloista ja puhtaanapidosta.

“Onnistumisen tunne! Kun saan testit tehtyä ja voin todeta tuotteen olevan hyvä ja valmis toimitettavaksi asiakkaalle. Kemian ja fysiikan osaaminenkin pääsee käyttöön.”

Luvata

Luvatan tuotteita käytetään mm. uusiutuvissa energioissa, terveydenhuollossa, autoteollisuudessa ja kulutustuotteissa. Luvata on osa Mitsubishi Materials Corporation –konsernia, joka työllistää yli 25 000 työntekijää maailmanlaajuisesti. Luvata työllistää noin 1 400 työntekijää 12 toimipaikalla 7 maassa. Porissa Kupariteollisuuspuiston alueella työllistämme 370 työntekijää.