Terveet rakennukset – puhdas sisäilma ihmisille

Arttu Kieksi,
rakennusinsinööriopiskelija,
Sitowise

Korjausrakentamiseen erikoistunut suunnittelija pääsee vaikuttamaan rakennusten terveellisyyteen ja käyttöikään. "Vanhan korjaaminen on mielenkiintoista, koska siinä pääsee käyttämään luovuutta."

Rakentaminen kiinnostaa - apupoikana rakennuksilla jo yläkoulun lomilla

Lukiosta Hämeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan rakennusinsinööriksi

Suuntautumisvaihtoehto rakennesuunnittelu

Kesätöissä rakennustyömaalla työnjohtajana

Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen Sitowiselle suunnittelutehtäviin

Kohta valmistumassa rakennesuunnittelun insinööriksi

HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu Hämeenlinna

  Vankanlähde 9, 13100 Hämeenlinna

Arttu on Sitowisella neljän hengen tiimissä korjausrakennesuunnittelun osastolla. Osastolla on kolme tiimiä, joista Artun tiimi on erikoistunut rakennusten kosteusvaurioiden korjaussuunnitteluun. Työllään he vaikuttavat korjattavien rakennusten tulevaisuuteen – kosteusteknisesti toimivia rakenteita ja terveitä rakennuksia sekä parempaa sisäilmaa ihmisille.

Suunnittelutyö tehdään suunnitteluohjelmilla, esimerkiksi korjattavien rakenteiden mitoitus. Tietokone hoitaa laskutoimitukset, mutta Artun on ymmärrettävä mitä kone on laskenut. “Tarvitsen päivittäin osaamista matikasta, fysiikasta ja kemiasta. Rakenteiden mitoituksessa tietokoneohjelmat tekevät laskennan, mutta ilman laskujen ymmärtämistä voisi tulla pahojakin virheitä. Osaamiseni näkyy, kun rakennukset pysyvät pystyssä!”

Suunnittelutyössä myös sosiaaliset taidot ovat myös tärkeitä. Projekteissa tehdään koko ajan töitä monien erilaisten ihmisten kanssa.

Arttu uskoo, että “tulevaisuudessa suunnittelua tehdään vielä enemmän teknologian avulla, esimerkiksi VR-laseista tulee tuttu näky rakennuskohteissa.”

Sitowise

Sitowise on suurin suomalaisomisteinen rakennusalan suunnittelu- ja konsultointitoimisto. Sitowise suunnittelee ja rakentaa tulevaisuuden asuinympäristöjämme vastuullisesti ja yhteistyössä loppukäyttäjien kanssa. Sitowisen tekeminen perustuu syvälliseen ymmärrykseen asiakkaiden tarpeista, toiveista ja odotuksista - kestävää kehitystä unohtamatta.