Robottejakin opetetaan esimerkillä ja toistoilla

Marko Välilä
Automaatiotekniikan insinööri
Fastems

Automation Designer opettaa eri puolilla maailmaa robotteja toimimaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Marko ohjelmoi robotit toimimaan yhteistyössä tuotannon automaatiojärjestelmän muiden koneiden kanssa.

Lukiossa LUMA-aineet sujui - ongelmien ratkonta ja fysiikan lait kiinnosti, loogista

Seinäjoen ammattikorkeakouluun suorittamaan automaatioinsinöörin tutkintoa

Ohjelmointia, mekatroniikkaa, sensoritekniikkaa, sähkötekniikkaa, robotiikkaa, mekaniikkaa ja kieliä

Valmistuminen automaatiotekniikan insinööriksi

Fastemsille Vaasaan, sähköautomaation sähkösuunnittelijaksi

Asennuksia ja mekaanisia säätöjä, ohjelmoitavien logiikoiden ja näyttöjen ohjelmointia, robotiikkaa...

Fastemsille Tampereelle robotti-tiimiin robottiohjelmoijaksi

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kampusranta, Frami 60320 Seinäjoki

Fastems valmistaa teollisuusyrityksille älykkäitä tuotantojärjestelmiä, joissa roboteilla on oleellinen osa. Marko on Robotti-tiimissä Automation Designer, hän opettaa robotit toimimaan asiakkaan määrittelemällä tavalla.  Roboteilla esimerkiksi poistetaan itseään toistavat työvaiheet koneiden osien valmistusprosessista. Automatisaatio tehostaa valmistusta, kun tarvittavat materiaalit ja työkalut ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Runsaan kymmenen robotti-osaajan tiimissä työt tehdään ryhmässä, joukkueina. Marko ohjelmoi robotit toimimaan yhteistyössä tuotannon automaatiojärjestelmän muiden koneiden kanssa. “Harjoittelen sille liikkeitä, näytän paikat joihin sen pitää mennä ja robotti muistaa ne ohjelmakoodissa.”

Noin puolet työajastaan Marko on eri puolilla maailmaa opettamassa robotteja asiakkaiden luona. Jokainen robottien ohjelmointiprojekti on erilainen; eri tiimi, eri maa, eri toimintaympäristö.

“Innostun robottisolun matkamittarista, johon on kertynyt merkittävä määrä tehtäviä! Ykköset ja nollat eivät kulu mutta mekaniikka kuluu. Robotit pitää osata suunnitella ja koodata pitkäikäisiksi.”

Fastems

Fastems Oy Ab on robotiikkaan perustuvien automaatiojärjestelmien johtava itsenäinen toimittaja. Automaation avulla autamme asiakkaitamme tehostamaan toimintaansa innovatiivisilla ratkaisuilla ja parantamaan kilpailukykyään. Haluamme yhdessä asiakkaidemme kanssa rakentaa maailmaa, jossa valmistava teollisuus edesauttaa hyvinvointia.